Виноград Біанка
Опис сорту
Виноград Біанка - це угорський білий винний гібрид, отриманий від батьківської пари Шасла Був'є і Віллар Блан.
Сорт ранньостиглий, термін дозрівання 105-115 днів, починається в серпні. Призначення технічне, йде на вироблення столових солодких, кріплених, десертних вин, коньяків і горілки з мигдальним присмаком.
Урожайність висока, 15-20 кг з одного куща, визрівання відмінне. Грона невеликі, середньої щільності, пірамідальної або конусоподібної усіченої форми, вагою 130-170 г. Виноградинки округлі, досить дрібні, масою 1-2 г. Шкірка тонка, зеленувато-жовтого кольору, на сонці набуває бурштиновий відтінок. Органолептичні показники: гармонійний, солодкий, з пряними, мигдальними і квітковими нотками. М'якоть м'ясиста, соковита, вміст цукрів - 28%, кислотність в міру дозрівання знижується від 7% до 3%. Знятий урожай вимагає негайної переробки.
Лоза середньоросла, листя дрібне, лопатеві, п'ятикутні, темно-зеленого кольору. Має сильну опірність до борошнистої роси, сірої гнилі, але сприйнятливий до грібкам.Виносіт морози до -28 °. Лоза здатна до самовідновлення після захворювань і перемерзання.
Рекомендації по догляду
Біанка любить сонячні місця, що продуваються вітрами, і правильну організацію поливів. Кущ формується в 2-3 основних відгалуження, що несуть до 40 плодоносних пагонів з 2-ма - 3-ма плодовими нирками. Для кращого захисту від грибків слід проводити обрізання нижнього листя, що додатково дасть доступ сонця до ягодам, при цьому цукристість буде вище.